• flag

Pénzküldés általános szabályai

Az egyes büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezett fogvatartottak egyéni számlalapjára az alábbiak szerint van lehetőség pénzt küldeni.

Belföldi postautalvány (Rózsaszín csekk)

A postautalvány „közlemény” rovatában ismételten fel kell tüntetni a fogvatartott nevét, azonosító számát vagy születési adatait, illetve a pénz „célját” pl. „Kiétkezés”. Az érkezett utalványokat minden esetben egyeztetjük, amely egy munkanapot vesz igénybe, a pénzösszeg általában a feladástól számított 10 munkanapon belül kerül a fogvatartott egyéni számlalapjára.

Készpénz átutalási megbízás (Sárga csekk)

A postahivatalokban feladott készpénz átutalási megbízás „közlemény” rovatban a fogvatartott nevét, azonosító számát, a pénz célját, és az intézet címét kell feltüntetni! Az érkezett megbízásokat minden esetben egyeztetjük, amely egy munkanapot vesz igénybe, a pénzösszeg általában a feladástól számított 4 munkanapon belül kerül a fogvatartott egyéni számlalapjára.

Banki átutalás

Ha ezt a módot választja, kérjük, hogy minden esetben keresse meg az aktuális fogva tartó bv. intézetet akár szóban, akár írásban, hogy megtudja a bv. intézet letéti számlaszámát. Ehhez segítséget jelent a bv.gov.hu honlap, amely a büntetés-végrehajtási szervezet minden fegyintézetének elérhetőségét tartalmazza.

Az utalás indításakor az alábbi adatokat kell feltűntetni:

Jogosult neve: A fogva tartó bv. intézet megnevezése!
Jogosult számlaszáma: A fogva tartó bv. intézet számlaszáma!
Közlemény rovat:  A fogvatartott neve, azonosító száma, pénz célja!

A bankszámláról történő átutalás során a közlemény rovatba minden esetben fel kell tüntetni a fogvatartott nevét, születési idejét és/vagy az azonosítóját, amely a beazonosításhoz szükséges. Az érkezett utalásokat minden esetben egyeztetjük, amely egy munkanapot vesz igénybe, a pénzösszeg általában a feladástól számított 3 munkanapon belül kerül a fogvatartott egyéni számlalapjára.

Pénzküldés során, amennyiben nem kerül meghatározásra a pénz „célja”, úgy szabad felhasználásúként kerül könyvelésre. Célzottan pénzt küldeni, csak kiétkezésre és fogvatartotti mobiltelefon óvadékra lehet beküldeni.

Általános szabály ugyanakkor, hogy a fogvatartottak részére csak regisztrált, engedélyezett kapcsolattartó küldhet pénzt, amennyiben olyan személytől érkezik pénz, aki nem engedélyezett kapcsolattartója a fogvatartottnak, úgy az összeg visszafordításra kerül a küldő részére.